Галс ЛТД > Новини > Різниця між органікою і звичайними продуктами, або чи завжди безпечне буває корисним?

Різниця між органікою і звичайними продуктами, або чи завжди безпечне буває корисним?

Органічні та екологічні, тобто корисні продукти, в Україні стають популярними, як і в Європі. Але, якщо за кордоном ключовою є безпека споживача, то для українських виробників важливо мати сертифікат якості. Таких сертифікатів є чимало, всі вони різних видів. А мати їх обов’язково виробників змушують не так європейські вимоги, як українські чиновники.
– Ми сертифіковані на органіку. І тут ми дізнаємося, що якісь цікаві компанії на нашому ринку теж сертифіковані на органіку. Ми дзвонимо у свій орган сертифікації: “- Ну, як? Як? Ми ж знаємо, ми знаємо… – Ну, ви розумієте, вони собі взяли лейбл “органіка”, зареєструвалися в Україні, і їх сертифікували. Ну, не мали права, а що ми зробимо, ми нічого не зробимо”, – розповіла Валентина Завадовська, представник виробника соків та консервацій.
– Органічна екологічна горілка, після якої печінка “відключається” раніше, ніж вночі, і вже на ранок голова не болить, – підкреслив Ярослав Кирпушко, керівник “Буковинського центру реконструкції та розвитку”.
Абсурдне використання популярного терміну “органічний” задля більшого прибутку призводить до розгубленості споживача. Людина, зрештою, перестає вірити тому, що написано на упаковці.
– Коли я дивлюся на продукт, то значок сертифікації в мене десь там на 4-му, 5-му місці. На першому місці маркування – це є склад, – наголосив Микола Тураш, заступник керівника випробувального центру.
Ще одним важливим показником екологічності та корисності є термін придатності. Чим він коротший, кажуть науковці, тим менше в продукті консервантів та іншої хімії.
– Сметана – 45 діб і сметана 14 діб. Ви можете собі вибрати, яка вам більше підходить, – зазначив експерт.
З питною водою ж навпаки – чим більше її очищують, тим менше в ній корисного. Хоча небезпеки в ній і немає. Це стосується, стверджують фахівці, так званої, бутильованої води, або ж тієї, що продають із цистерни на вулиці. Найкорисніша, кажуть, вода з закритого підземного джерела у віддаленій від промислових об’єктів місцевості.